Nieuwsbrief 20 oktober 2023

17-10-2023
Beste ouders en verzorgers,
Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van obs De Nieuwe Wereld.
Het team van de Nieuwe Wereld wenst u een fijne herfstvakantie en ziet u graag terug op maandag 30 oktober.
Schoolhockeytoernooi
Tijdens 3 trainingen van MHCP leerden 6 leerlingen uit groep 3 en 4 de fijne kneepjes van het hockeyen. Afgelopen vrijdag was het schoolhockeytoernooi en onze teams (helaas was er een zieke) lieten door weer en wind zien wat ze de afgelopen weken geleerd hadden. Natuurlijk werd deze prestatie beloond met een mooie medaille.
E18A6455-0676-4115-BBD9-769F237C80B5.jpg

Kuna Mondo 
Zoals u weet hebben we nieuwe buren/mede gebruikers van onze school sinds de zomer. Het leek de ouders van onze ouderverenging en ons leuk om wat meer te weten over nieuwkomersonderwijs en Kuna Mondo. We hebben aan de directeur van Kuna Mondo gevraagd om een kort stukje te schrijven over hun school zodat u wat beter weet wat nieuwkomersonderwijs inhoud.

Kuna Mondo is de nieuwkomersschool voor het basisonderwijs in Purmerend. De school heeft een regiofunctie. Alle kinderen van 5 tot 12 jaar die net in Nederland zijn, en wonen in de gemeentes Purmerend, Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer, gaan het eerste jaar naar school op Kuna Mondo. Ze leren daar de basis van de Nederlandse taal (vooral woordenschat), maar krijgen ook al andere basisvakken zoals rekenen, lezen, spelling, beeldende vorming etc. Op Kuna Mondo maken de kinderen en de ouders kennis met het Nederlandse onderwijssysteem. We werken in groepen van maximaal 15 leerlingen, waarbij de leerkrachten ondersteuning krijgen van onderwijsassistenten omdat de niveaus erg uiteen lopen en we veel in kleine groepjes werken. We zijn een traumasensitieve school en proberen de kinderen veiligheid en structuur te bieden. Na ongeveer een jaar stroomt elk kind uit naar een reguliere school in de eigen woonplaats/buurt.

De hoofdvestiging van Kuna Mondo zit bij De Kraal, in het piekgebouwtje aan de Nijlstraat. Vorig schooljaar hadden we een tijdelijke vestiging op de Torenmolen, waar onderwijs werd verzorgd voor alle kinderen uit Oekraine, die door de oorlog vanaf maart 2022 in onze kwamen wonen. Ook deze kinderen zijn uitgestroomd naar het regulier onderwijs en de locatie Torenmolen is gesloten, zodat daar de al geplande woningbouw kan gaan plaatsvinden. Kuna Mondo heeft echter meer leerlingen dan ooit en het huidige leerlingaantal past niet in het gebouw op de Nijlstraat. Op de Nijlstraat zitten 8 groepen. Vanaf dit schooljaar konden we gelukkig de bovenverdieping van het piekgebouw van De Nieuwe Wereld gaan gebruiken. We zijn daar in september gestart met 3 klassen (2 middenbouwklassen en een bovenbouwklas), en na de herfstvakantie start de 4e klas (een bovenbouwklas).

De kinderen op Kuna Mondo komen uit alle delen van de wereld, en dat geldt ook voor de groepen op Yellowstone. Van China, tot Mozambique, van Frankrijk tot Colombia, Oekraine tot Syrië. Soms gaat het dus om kinderen van wie de ouders, vanwege werk of om persoonlijke redenen een nieuw bestaan in Nederland opbouwen. En in andere gevallen om kinderen die met hun ouders op de vlucht zijn gegaan voor oorlog. De kinderen hebben 1 ding gemeen: ze zijn allemaal in een nieuw land, moeten een nieuwe taal leren en wennen aan een nieuwe cultuur. Door het team van De Nieuwe Wereld zijn we hartelijk ontvangen en we hebben regelmatig overleg om het gezamenlijk gebruik van ruimtes zo soepel mogelijk te laten verlopen. Heel fijn is dat de kinderen van Kuna Mondo in de pauzes volgens een vast rooster buiten spelen samen met groepen van De Nieuwe Wereld. Op deze manier hebben ze ook al contact met Nederlandse kinderen en kunnen ze ook spelenderwijs wat Nederlands leren.

Zappsport - YouTube
Uitzendng Zappsport
Vorig schooljaar heeft onze groep 8 van juf Chantal meegedaan aan een uitzending van Zappsport.
De opname van deze battle Ninja Warrior is aanstaande zaterdag om 8:40 op NPO 3 te zien. Na de uitzending is deze terug te vinden via NPO start en via het Zappsport youtube kanaal. 

Kledinginzameling(herh.)
Na de herfstvakantie beginnen we weer met de kledinginzameling. Heeft u nog kleding die uw weg wilt doen? Zet het vast apart en lever het in op DNW. Het kan tot vrijdag 3 november.
zie flyer.

Purvak
Over een kleine week is het alweer herfstvakantie, dat betekent dat de PurVak in de herfstvakantie er ook aankomt! In de herfstvakantie (maandag 23 oktober t/m vrijdag 27 oktober) organiseert Spurd gratis sport- en spelactiviteiten voor kinderen tussen 2-12 jaar en jongeren van 13+ op verschillende locaties in Purmerend en Beemster.

In de Weidevenne hebben wij de volgende activiteiten in de herfstvakantie:

Activiteit

Wanneer?

Waar?

Leeftijden

PurVak Peuters de Kraal

Maandag 23 oktober t/m vrijdag 27 oktober Elke dag van 10:00-12:30 uur en van 13:30-16:00 uur

De Kraal

2 t/m 6 jaar

PurVak de Kraal

Maandag 23 oktober t/m vrijdag 27 oktober Elke dag van 10:00-12:30 uur en van 13:30-16:00 uur

De Kraal

4 t/m 12 jaar

Openstelling

Zaterdag 21 oktober t/m zondag 29 oktober Elke dag van 9:00-16:00 uur

Sportcomplex FC Purmerend

Alle leeftijden

Kom jij ook gezellig langs? Bekijk de poster in de bijlage voor alle details! Voor het volledige programma, een overzicht van de speciale activiteiten en de openstelling van de sportaccommodaties kijk op www.spurd.nl/purvak of www.purvak.nl.

 

Leerlingen aan het woord

"Er zijn hele goede juffen en meesters die je ook vertrouwen en ze geven heel goed les, vooral mijn juffen".

"Goeie ideeën voor het werk, goede uitleg, het thema, bijna alles van deze school". "Het is een gezellige en leerzame school".